Sunday, May 23, 2010

hukum b'sanggul?

act,sy pun xtau mengenai isu ni dl until adek sy bgtau~tp sy still xyakin lg..br td bl0g walking,sy t'nampk entry ttg b'sanggul tgi ni..

Quote::
“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

Quote::
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-


credit 2 http://qarlista.blogspot.com/ 4 dis artikel~kalu still curi0us lg,b0le la tanye pd 0rg2 yg lebih tahu ilmu agame@g0ogle website yg b'kaitan..sy pun akui, sy mmg b'snggul tgi bl pkai tdung yg ade 0wning 2..bl mcmtu ia akn nmpk lbih kemas...tp n0w da tau da hukumnyer,i'll change it..hm..:)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails